Veel gestelde vragen

​​​Hoe anoniem is een soa-test bij de GGD?
Alleen de GGD en jijzelf weten dat jij op het spreekuur bent geweest. Er gaat geen brief naar je huisarts, tenzij jij dat wil. Daarnaast wordt er nooit post naar je verzekering of je huisadres gestuurd. Het is natuurlijk wel handig om persoons- en contactgegevens te hebben zoals je naam, geboortedatum, postcode, telefoonnummer en  e-mailadres. Dit hebben we nodig om te zorgen dat je de uitslagen van je eigen test krijgt. We zullen dit nooit aan anderen geven.

Hoe gaat het Centrum Seksuele Gezondheid om met privacy?
Het Centrum Seksuele Gezondheid van GGD Flevoland gaat zorgvuldig en vertrouwelijk om met uw persoonsgegevens.
De door ons verzamelde gegevens worden zónder je naam, geboortedatum en adresgegevens gedeeld met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM heeft als wettelijke taak om de zorg bij Centra Seksuele Gezondheid te evalueren. Mocht je niet willen dat uw gegevens met het RIVM gedeeld worden, dan kun je dat aangeven tijdens je afspraak. Meer informatie hierover staat op de website van het RIVM​.
Voor meer informatie over hoe wij omgaan met privacy, verwijzen we je naar de privacyverklaring van GGD Flevoland​.
 
Waar kan ik me op laten testen?
Bij de GGD kunnen we testen op chlamydia, gonorroe, hepatitis B, syfilis en hiv. Soms testen we daarnaast ook op herpes en trichomonas. Wat er precies getest wordt, hangt af van het risico dat je hebt gelopen en welke klachten je hebt.
 
Hoeveel kost een soa-test?
Voor de mensen die in aanmerking komen voor een soa-test bij de GGD is de test gratis. Dit betekent dat je zelf niets hoeft te betalen hiervoor. Soa-testen bij de GGD worden betaald door de overheid via een subsidie.
 
Kan ik mijn partner meenemen zodat die ook getest wordt?
Het is niet de bedoeling dat je met twee mensen komt op één afspraak. Soms is het wel mogelijk om allebei dezelfde dag een afspraak te maken. Jullie hebben dan apart een gesprek met de verpleegkundige of arts.
 
Moet je je als man altijd met een wattenstaafje laten testen?
Nee, meestal testen we bij mannen de urine. Een uitstrijkje uit de plasbuis is alleen nodig als je kort van te voren nog geplast hebt of als het niet lukt om te plassen.
 
Mag je testen tijdens de menstruatie?
Het is geen probleem als je menstrueert op de dag dat de soa-test wordt gedaan. Dit heeft geen invloed op de uitslag.
 
Kan ik een hiv-sneltest krijgen?
GGD Flevoland biedt geen hiv-sneltesten meer aan. Bij het testen wordt gebruik gemaakt van de standaard laboratorium testen. Deze testen zijn in staat om hiv-infecties in een eerder stadium aan te tonen dan beschikbare hiv-sneltesten.
 
Kan herpes uit bloed worden getest? En hoe zit dit bij genitale wratten?
Bij de GGD kunnen we je bloed niet testen op herpes of genitale wratten. Bij herpes testen we een klein beetje wondvocht uit de blaasjes/zweertjes. De diagnose genitale wratten wordt door de arts gesteld op basis van lichamelijk onderzoek. Als je geen klachten hebt hiervan, kan dit niet vastgesteld worden.
 
Hoe lang duurt het voordat ik de uitslag heb?
Over het algemeen duurt het ongeveer een week totdat de uitslagen bekend zijn. Soms kan dit iets langer duren. Als je na 2 weken nog niets van ons hebt gehoord, kun je bellen om te vragen naar de uitslag. Zorg dat je hiervoor het kaartje met je consultnummer bij de hand hebt.
 
Moet ik voor de behandeling naar mijn huisarts?
Als je een test hebt gedaan bij de GGD, dan zorgen wij voor de behandeling. Hiervoor maken we een afspraak met je. Heb je een test gedaan bij je huisarts, dan moet je naar de huisarts voor de behandeling.
 
Hoe lang heb ik de chlamydia/gonorroe al?
Het is vaak moeilijk te zeggen hoe lang je dit al had voordat je getest werd. Als je al een keer eerder een soa-test hebt gedaan die negatief was, heb je de soa waarschijnlijk pas daarna opgelopen.
 
Ben je gevoeliger om opnieuw een soa op te lopen als je het al een keer eerder hebt gehad?
Bij de meeste soa is dit niet het geval. Wel is het zo dat mensen die een soa hebben gehad, vaak opnieuw risico lopen waardoor ze opnieuw besmet worden. Als de soa behandeld is, ben je er vanaf en is je afweer weer hetzelfde als daarvoor. Bij hiv is dit een ander verhaal omdat hiv ervoor kan zorgen dat je afweer slechter is.
 
Kan de ene soa overgaan in de andere?
Nee, elke soa is een aparte besmetting. Het is dus niet zo dat chlamydia kan overgaan in gonorroe. Wel kun je ook gonorroe oplopen op dezelfde manier als chlamydia.
 
Kan je een soa krijgen van pijpen en/of beffen?
Ja, ook bij orale seks kun je een soa oplopen. Als je meer wilt weten over veilige seks, klik dan hier.
 
Wordt er post naar mijn huisadres gestuurd?
Wij sturen nooit post naar je huisadres. In overleg met jou kunnen we soms wel afspreken om een brief naar je huisarts te sturen. Maar dit doen we alleen als jij dit ook wilt.

Worden mijn gegevens bewaard door de GGD?
Je gegevens worden bewaard. Dit is belangrijk voor goede zorgverlening nu en in de toekomst. Wij zijn wettelijk verplicht om medische dossiers 15 jaar te bewaren. Wij verstrekkken geen persoonsgegegevens van u aan anderen zonder jouw uitdrukkelijke toestemming, tenzij op grond van een wettelijke verplichting. Als je je persoonsgegevens wilt laten verwijderen kun je dit alleen schriftelijk aanvragen.
​​

 

 
 

 

Contact

Het is mogelijk om online een afspraak te maken. Klik hier. Je kunt ook bellen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 – 17.00 uur.

088-0029910

De locaties voor de spreekuren van het CSG vind je in Almere en Lelystad:

Boomgaardweg 4
1326 AC Almere

Noorderwagenstraat 2
8223 AM Lelystad