Soa-test

Bij het Centrum Seksuele Gezondheid van GGD Flevoland kun je je op soa laten testen.​​​​ Waarom testen en waar?

​Er kunnen verschillende aanleidingen zijn om een soa-test te laten doen. Je kunt een soa test doen bij je huisarts, de GGD en in sommige gevallen in het ziekenhuis.
Bij de GGD is een afspraak en test kosteloos. Dit wordt betaald vanuit een landelijke subsidie. Bij andere hulpverleners (huisarts of ziekenhuis) wordt dit verrekend met het eigen risico bij mensen van 18 jaar en ouder. Er zijn ook commerciele aanbieders van testen waar testen voor eigen kosten aangeboden worden.

  Waarom testen?

  Je hebt onveilige seks gehad of het condoom is gescheurd en je bent bang dat je iets hebt opgelopen.

  Je bent gewaarschuwd door een partner of een ex, die een soa heeft. Diegene heeft dit mogelijk aan jou overgedragen

  Je hebt lichamelijke klachten na onveilige seks. Er zijn verschillende klachten die kunnen wijzen op een soa.

  Je hebt een vaste relatie en jullie willen seks hebben zonder condooms. Om zeker te zijn dat jij en je partner geen soa hebben, kunnen jullie allebei laten onderzoeken.

  Je bent zwanger en wilt het risico dat je een soa overdraagt op je kind voorkomen. De verloskundige doet sowieso altijd het bloedonderzoek.​

  Wie kan bij GGD Flevoland terecht?

  Je kunt voor een soa-test bij de terecht als:

  - je jonger bent dan 25 jaar

  - je als man seks hebt met mannen

  - je in de prostitutie / erotische sector werkt

  - je klachten hebt die passen bij een soa

  - je seks hebt gehad met iemand die een soa heeft

  - jij of een van je ouders uit een land komt waar veel soa voorkomen


 Soa-test

Het onderzoek
Tijdens het bezoek heb je een gesprek met een arts of verpleegkundige van GGD Flevoland. Wij vragen mannen om urine in te leveren. Vrouwen kunnen tijdens het bezoek een vaginale zelftest bij zichzelf afnemen. Soms is het ook nodig om bloed af te nemen. Heb je klachten? Dan kan daarnaast een lichamelijk onderzoek nodig zijn.
 
De uitslag
Je krijgt bericht als je uitslag bekend is. Je kunt vervolgens inloggen om de uitslag te bekijken. Op het spreekuur wordt uitgelegd hoe dit werkt. Is er een soa gevonden, dan kom je weer langs bij GGD Flevoland voor een behandeling.

RIVM
De door ons verzamelde gegevens worden zónder je naam, geboortedatum en adresgegevens gedeeld met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM heeft als wettelijke taak om de zorg bij Centra Seksuele Gezondheid te evalueren. Mocht je niet willen dat uw gegevens met het RIVM gedeeld worden, dan kun je dat aangeven tijdens je afspraak. Meer informatie hierover staat op de website van het RIVM​.
Voor meer informatie over hoe wij omgaan met privacy, verwijzen we je naar de privacyverklaring van GGD Flevoland​.

Contact

Het is mogelijk om online een afspraak te maken. Klik hier. Je kunt ook bellen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 – 17.00 uur.

088-0029910

De locaties voor de spreekuren van het CSG vind je in Almere en Lelystad:

Boomgaardweg 4
1326 AC Almere
Noorderwagenstraat 2
8223 AM Lelystad

Feit

 Kun je een soa krijgen als je de eerste keer seks hebt?

Het maakt niet uit of het de eerste of de honderdste keer is dat je seks hebt. Je kunt besmet raken als je partner een soa heeft. 

Eén keer onveilige seks is dan ook meer dan genoeg om een soa op te kunnen lopen. ​